Välja sparkonto

Dela

I dagens läge med historiskt sett extremt låga räntenivåer ska man vara glad om man kan få någon enstaka procent i avkastning på sina besparingar. Varje tiondel av en procent är dock viktig för den långsiktiga avkastningen så det gäller att jämföra noga. I dagsläget finns dessutom risken att avkastningen blir negativ när man räknar med inflationen. Det är ingen bra affär! Andra saker man ska kika efter är eventuella avgifter för insättningar och/eller uttag samt möjligheterna till högre räntesatser på bundna konton.

Företag

Betyg

Fördelar

Besök nu

4 0
  • Upp till 10% sparränta
  • Vår favorit
4 0
  • Högsta säkra sparräntan
  • Insättningsgaranti
0 1
  • Sparränta upp till 3,5%
  • Investerar i bostäder
1 0
  • Sparränta upp till 1%
  • God service
5 0
  • Sparränta upp till 8%
  • Modernt sparande

Leta upp bästa sparräntan

Du ska absolut inte nappa på första bästa erbjudande om sparkonto och du bör undvika att teckna ett sparkonto hos någon av storbankerna. Du bör jämföra en hel mängd banker och andra kreditbolag för att se vilken av dem som kan ge dig den högsta räntan. Du bör även kika på vilka banker som är anslutna till den statliga insättningsgarantin. Alla banker och även de flesta kreditbolag är det, men det finns några undantag. Insättningsgarantin är en mekanism som träder in om aktören hos vilken du har ditt sparkonto skulle hamna på obestånd. Du riskerar då inte att förlora dina pengar. Staten träder nämligen in i bankens ställe.

Avgifter för sparkonton

Lyckligtvis är avgifter kopplade till sparkonton helt på väg bort. Banker och andra aktörer som bedriver inlåningsverksamhet har helt enkelt märkt att kunderna har genomskådat bankernas iver att hämta hem några extra kronor här och där. Ett fåtal aktörer har dock någon eller några mer suspekta, och framför allt dolda, avgifter. Det handlar oftast om att du får möjligheten att öppna ett sparkonto först efter att du har tecknat dig för ett paket med bankkort och lönekonto.

Bundet sparande

Ju mer förutsägbart ditt sparande är, desto gladare blir banken. Banken får då nämligen en bättre översikt av hur stor utlåning som kan bedrivas. Därför får du ofta en liten bonus på räntan om du binder ditt sparande över tid. Den största effekten märker du dock vid 2-3 års bundet sparande. För längre löptider än så minskar bonusen successivt för att sedan utebli helt. Notera att räntan för bundna sparkonton sätts utifrån dagens ränteläge. Om det allmänna ränteläget skulle gå upp inom ett par år får du inte del av den ökade avkastningen. Skulle inflationen skena riskerar du också att förlora pengar för varje dag som dina pengar är bundna.

En del banker tillåter dig att göra något eller några avgiftsfria uttag per år, medan andra tar ut en avgift redan på det första uttaget. Om du är osäker på om du kommer att kunna låta pengarna ligga kvar under hela löptiden bör du välja en bank som erbjuder avgiftsfria uttag.