Rörlig sparränta

Dela

Om du sparar på ett sparkonto som har en rörlig sparränta behöver du inte binda dina pengar på kontot en viss tid som du måste göra om du ska få en fast sparränta. Den fasta sparräntan brukar vara högre än den rörliga sparräntan. Anledningen till det är banken gillar småsparare som sätter in en större summa pengar på sitt sparkonto som banken sedan kan disponera under bindningstiden, pengar som banken kan låna ut eller placera i något som ger en bra avkastning.

Annat är det när folk sparar på ett sparkonto som har en rörlig sparränta, då kan folk sätta in och ta ut pengar precis när de vill vilket gör att banken inte kan förutsäga hur mycket pengar de har till sitt förfogande under en given tid. Det är därför den rörliga sparräntan inte är lika hög, men om du sparar på ett högräntekonto hos en mindre bank kan den ändå vara högre än storbankernas fasta sparränta.

För vem passar ett sparkonto med rörlig sparränta?

  • För månadssparare. Om du vill månadsspara är det ett sparkonto med rörlig sparränta som gäller eftersom fasträntekonton kräver en enda större insättning och sedan ska du inte sätta in något mer under bindningstiden.
  • För dig som vill kunna röra dina pengar. Om du inte är säker på att du kan undvara alla dina sparpengar under en viss tid bör du spara på ett sparkonto med rörlig ränta eftersom du då kan plocka ut pengar från kontot precis när du vill.
  • För dig som vill ha en buffert. Det är aldrig fel att ha en hyfsad buffert som man kan ta av om det dyker upp några oförutsedda utgifter. Denna buffert bör du naturligtvis inte ha i madrassen eller på ett lönekonto eftersom det ger 0 % i avkastning. Nej, den ska du såklart ha på ett sparkonto som ger dig en riktigt fin rörlig sparränta.
  • För dig som vill kunna lägga undan pengar på sparkontot precis när du vill, det kan du inte göra på ett fasträntekonto.