Kom igång med sparande

Dela

Om dina bankkonton är tomma och du vill börja spara pengar måste du börja från scratch. Nåja, någon gång måste man ju börja om man vill få en bättre ekonomi i framtiden. En enda krona är början på en miljon, som man brukar säga.

Så kommer du igång med ditt sparande

  1. Gör en budget där du tar med hushållets alla inkomster, till exempel lön och barnbidrag, och utgifter såsom hyra, el och abonnemang. Fundera utifrån detta hur mycket du kan spara i månaden efter att ha tagit hänsyn till dina levnadskostnader. Om så behövs bör du dra ner på vissa utgifter som prenumerationer, impulsinköp, skräpmat, godsaker, dyra vanor och leva mer ekonomisk.
  2. Öppna ett månadssparkonto och se till att den summa du har kommit fram till att du kan spara dras från ditt lönekonto varje månad via autogiro. Sätt gärna in lite extra ibland om du har råd.
  3. Rör bara dina sparpengar om du absolut måste, till exempel om din diskmaskin har havererat eller om din laptop har pajat.
  4. När du har 15 000 – 20 000 kr på ditt månadssparkonto bör du öppna ett fasträntekonto och föra över minst 10 000 kr dit. Bind pengarna i 2 – 3 år så får du en riktigt hög sparränta. Behåll 5 000 – 10 000 kr på ditt månadssparkonto så att du har en buffert att ta av om något händer. När du har fått ihop ytterligare 10 000 kr ska du även placera dessa pengar på att fasträntekonto och binda dem där och så vidare.
  5. När bindningstiden är slut på ditt fasträntekonto bör du binda pengarna igen på ett fasträntekonto. Det är det allra bästa sättet att få sina pengar att växa utan att riskera att förlora något, i alla fall om du sparar på ett sparkonto som omfattas av insättningsgarantin.